BACK

CASA TREVO (Trefoil House)
2016-current

205 sqm
Aroeira, Portugal

The house is an architectural transformation of some of the spatial organizations and formwork techniques developed in the ‘New Orders’ project, this time examined at the scale of a residential building. The two-storey family house is located in a pine forest along the Atlantic Ocean in Portugal.
It is porous and outward-looking at ground level and facing inwards at the level above.
The house’s main concrete structure comprises three hollow columns supporting a beam of water at roof level. The hollow columns act spatially as semi-open patios, inviting the landscape into the house while maintaining privacy and providing shade.
The thickness change and surface corrugation of each hollow column is informed by structural and environmental analysis and by formwork techniques exploring concrete curtains of various depths and amplitudes.